Toto

Kes Kompak Permainan California Melihat Sisi Litar Kesembilan Dengan Puak

Lima puak yang menyaman negeri California kerana apa yang mereka dakwa sebagai rundingan niat jahat mengenai kompak permainan memperoleh satu lagi data macau kemenangan undang-undang pada hari Khamis. Ketika itulah Mahkamah Rayuan Litar Kesembilan memutuskan yang memihak kepada mereka.

Bangunan Mahkamah Litar Kesembilan AS
Bangunan Mahkamah Rayuan James R. Browning Amerika Syarikat di San Francisco, rumah bagi Mahkamah Rayuan Litar Kesembilan AS. Dalam keputusan berpecah pada hari Khamis, panel tiga hakim memutuskan bahawa negeri California merundingkan kompak permainan puak dengan niat jahat apabila ia cuba memasukkan topik dalam perjanjian yang berada di luar skop undang-undang perjudian puak persekutuan. (Imej: Wikimedia Commons)
Pendapat majoriti dalam kes itu adalah tamparan terbaharu bagi Gavin Newsom California dari segi merundingkan kompak permainan puak. Jumaat lalu, Jabatan Dalam Negeri AS menolak pindaan padat yang dicapai oleh negeri itu dengan dua suku. Itu adalah mengenai apa yang dikatakan oleh Penolong Setiausaha Hal Ehwal India Bryan Newland sebagai keperluan negara yang melemahkan kedaulatan puak.

Dalam rundingan berasingan tiga tahun lalu, Chicken Ranch Rancheria of Me-Wuk Indians, Blue Lake Rancheria, Chemehuevi Indian Tribe, Hopland Band of Pomo Indians, dan Robinson Rancheria semuanya membantah usaha Pentadbiran Newsom untuk memasukkan keperluan seperti mengumpul kanak-kanak. dan bayaran sokongan pasangan dan mematuhi peraturan alam sekitar negeri ke dalam kompak permainan.

Mereka kemudian menyaman di Mahkamah Daerah AS di Fresno, mendakwa tuntutan negeri itu berada di luar skop Akta Kawal Selia Perjudian India (IGRA).

Hakim Daerah AS Anthony Ishii membuat keputusan bagi pihak puak itu pada Mac 2021. Itu mendorong negeri itu untuk merayu kepada Litar Kesembilan, yang mengekalkan keputusan Ishii selepas mendengar hujah mengenai kes itu Disember lalu.

“California melepasi garisan dalam berunding jauh di luar senarai topik rundingan padat yang dibenarkan oleh IGRA,” tulis Hakim Litar AS Daniel Bress pada Khamis.

Hakim Litar AS Kim McLane Wardlaw bersetuju dengan Bress, manakala Hakim Litar AS Patrick Bumatay mengeluarkan bantahan. Bumatay bersetuju bahawa California memperkenalkan subjek di luar skop IGRA. Namun, beliau berkata Mahkamah Daerah mahu menjalankan “analisis yang betul” sama ada California berunding dengan niat baik.

Siva: Mahkamah Tetapkan ‘Parameter yang Betul’
Dalam satu kenyataan, Pengerusi Persatuan Permainan India Negara California ( CNIGA ) James Siva memuji keputusan itu. Beliau berkata pendapat majoriti “akhirnya menetapkan parameter yang sesuai untuk rundingan niat baik” di bawah IGRA.

Sudah terlalu lama, California dan kerajaan negeri lain secara tidak wajar menggunakan keperluan puak untuk kompak perjudian Kelas III untuk mengenakan undang-undang negeri yang tidak berkaitan dengan peraturan atau pengendalian aktiviti perjudian ke atas kerajaan puak, yang juga merupakan entiti berdaulat dan oleh itu tidak tertakluk kepada undang-undang negeri-negeri di Result Sidney mana mereka tinggal,” kata Siva, yang juga berkhidmat sebagai naib pengerusi kumpulan Morongo Band of Mission Indians.

Siva menyeru Newsom untuk menamatkan pertempuran undang-undang dan kembali ke meja rundingan dengan puak.

California ‘Kecewa’ dalam Keputusan Berpecah
Jurucakap Newsom memberitahu Casino.org lewat Khamis (PT) dalam satu kenyataan bahawa negeri itu “kecewa” dengan keputusan mahkamah.

“Sekarang Mahkamah telah menimbang, negeri akan menilai proses kompak perjudian negara suku untuk menentukan laluan ke hadapan untuk rundingan dan litigasi yang berterusan,” kata jurucakap itu.

Jika negeri dan puak tidak dapat mencapai persetujuan mengenai kompak, penimbang tara akan menyemak cadangan kompak yang dikemukakan oleh Result SGP kedua-dua belah pihak dan memilih satu. Jika negeri enggan menandatangani perjanjian itu, suku kaum boleh menyerahkannya terus kepada Jabatan Dalam Negeri untuk semakan.